28 October-2 November 2024
Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου , Εκδηλώσεις

Χορογραφίες της Πίνα Μπάους και της Ζερμέν Ακονί παρουσιάζονται σε κοινή παραγωγή στη Λευκωσία

Συνολικά, πέντε παραστάσεις παρουσιάζονται από τις 28 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2024

Δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου 2024

Αρχής γενομένης από την Κύπρο, παρουσιάζονται για πρώτη φορά διεθνώς μαζί δύο χορογραφίες της θρυλικής χορογράφου Πίνα Μπάους και μία της «μητέρας του σύγχρονου αφρικανικού χορού» Ζερμέν Ακονί.

Συνολικά, πέντε παραστάσεις παρουσιάζονται από τις 28 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2024 σε μια παραγωγή – συνεργασία του Ιδρύματος Pina Bausch (Γερμανία), της École des Sables (Σενεγάλη), του Διεθνούς Κέντρου Παραδοσιακών και Σύγχρονων Αφρικανικών Χορών και του Sadler’s Wells (Βρετανία).

Το πρώτο μέρος της βραδιάς αποτελείται από δύο εμβληματικά έργα της Πίνα Μπάους, το σόλο «PHILIPS 836 887 DSY» και το «The Rite of Spring» («Ιεροτελεστία της Άνοιξης»), που μαζί με το «Homage to the Ancestors» της Ζερμέν Ακονί δημιουργούν μια ηλεκτρική ατμόσφαιρα.

Το εναρκτήριο έργο «PHILIPS 836 887 DSY» είναι ένα σπάνια εκτελεσμένο σόλο, μία από τις πρώτες χορογραφίες της Μπάους, του 1971, σε μουσική του Γάλλου συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Πιέρ Ανρί. Η πρώτη που το χόρεψε ήταν η ίδια η Πίνα Μπάους και τώρα το ερμηνεύει η Εύα Παζέ.

Το δεύτερο κομμάτι, το «Homage to the Ancestors», είναι μια δημιουργία της 80χρονης πλέον Σενεγαλέζας χορογράφου Ζερμέν Ακονί, η οποία και το εκτέλεσε. Πρόκειται για σόλο που αποτελεί φόρο τιμής στην καταγωγή της Ακονί και τους προγόνους της, ενώνοντας τις παραδοσιακές αφρικανικές τελετουργίες με τον σύγχρονο χορό. Το έργο, που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ εκτός Αφρικής, παρουσιάστηκε το 2023 αποκλειστικά στο Μπενίν.

Η παράσταση ολοκληρώνεται με το «The Rite of Spring» της Πίνα Μπάους (1975), στη διάσημη σύνθεση του Ιγκόρ Στραβίνσκι, το οποίο θα χορέψει ειδικά συγκροτημένη ομάδα χορευτών από 14 αφρικανικές χώρες. Το έργο σημείωσε τεράστια επιτυχία κατά τη διάρκεια της περιοδείας του το 2023 και το 2024 σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια σε περισσότερους από 100.000 θεατές σε 15 χώρες.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της παραγωγής «The Rite of Spring» έγινε στη Μαδρίτη τον Σεπτέμβριο του 2021. Έκτοτε, έχει παρουσιαστεί σε πόλεις όπως: Κοπεγχάγη, Λουξεμβούργο, Αδελαΐδα, Λονδίνο, Λούντβιγκσμπουργκ, Σπολέτο, Νέα Υόρκη, Εδιμβούργο, Λος Άντζελες και Μπέρκλεϊ. Μετά την Κύπρο, η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Κίνα και θα ολοκληρωθεί στο Λονδίνο.

The-Rite-of-Spring-Bausch-1024x600.webp

Ποια είναι η Pina Bausch

Γεννήθηκε το 1940 στο Σόλινγκεν και πέθανε το 2009 στο Βούπερταλ. Εκπαιδεύτηκε στον χορό στη σχολή Folkwang στο Έσσεν, υπό τον Κουρτ Γιόος. Με το πέρας των σπουδών της, ο διευθυντής των θεάτρων Wuppertal, Άρνο Βίστενχoφερ, την προσέλαβε ως χορογράφο. Από το Φθινόπωρο του 1973, η Μπάους μετονόμασε το σύνολο σε Tanztheater Wuppertal και μ’ αυτό το όνομα απέκτησε σταδιακά διεθνή αναγνώριση. Ο συνδυασμός ποιητικών και καθημερινών στοιχείων επηρέασε αποφασιστικά τη διεθνή εξέλιξη του χορού. Διακρίθηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα βραβεία και τιμές παγκοσμίως κι αποτελεί μία από τις σημαντικότερες χορογράφους της εποχής μας.

Ποια είναι η Germaine Acogny

Η Σενεγαλέζα- Γαλλίδα χορεύτρια, δασκάλα και χορογράφος είναι γνωστή ως η «μητέρα του σύγχρονου αφρικανικού χορού». Σπούδασε στην École Simon Siegel στο Παρίσι και ίδρυσε το πρώτο της στούντιο χορού στο Ντακάρ, το 1968. Εκεί, ανέπτυξε τη δική της τεχνική για τον σύγχρονο αφρικανικό χορό, συνδυάζοντας την επιρροή των χορών που κληρονόμησε από τη γιαγιά της – μια ιέρεια της Γιορούμπα- με τις γνώσεις της για τον παραδοσιακό αφρικανικό και δυτικό χορό. Μεταξύ 1977 και 1982, η Ακονί διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια της Mudra Afrique (Ντακάρ), πριν μετακομίσει στην Τουλούζη το 1985, όπου μαζί με τον σύζυγό της, Χέλμουτ Φοχτ, ίδρυσαν το Studio-École-Ballet-Théâtre du 3è Monde. Το 1995, επέστρεψε στη Σενεγάλη και ίδρυσε ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο παραδοσιακών και σύγχρονων αφρικανικών χορών, την École des Sables. Το 1998 ίδρυσε τη δική της ομάδα χορού, Jant-Bi.

Συντελεστές

«PHILIP 836 887 DSY»

  • Χορογραφία: Pina Bausch
  • Μουσική: Pierre Henry
  • Παγκόσμια πρεμιέρα: 1971
  • Χορός: Eva Pageix
  • Διάρκεια: 6’

«HOMAGE TO THE ANCESTORS»

  • Χορογραφία και χορός: Germaine Acogny
  • Μουσική: Fabrice Bouillon
  • Παγκόσμια πρεμιέρα: 2023
  • Διάρκεια: 30’

«THE RITE ΟF SPRING»

  • Χορογραφία: Pina Bausch
  • Μουσική: Igor Stravinsky
  • Πρωτότυπη σκηνογραφία και ενδυματολογία: Rolf Borzik
  • Συνεργασία: Hans Pop
  • Παγκόσμια πρεμιέρα: 3 Δεκεμβρίου 1975, Opera House Wuppertal
  • Διάρκεια: 35’

Χορευτές

  • Rodolphe Allui, Sahadatou Ami Touré, Anique Ayiboe, Gloria Ugwarelojo Biachi, Khadija Cisse, Sonia Zandile Constable, Rokhaya Coulibaly, Inas Dasylva, Astou Diop, Serge Arthur Dodo, Franne Christie Dossou, Yoro Fallet, Estelle Foli, Alexandre Garcia, Aoufice Junior Gouri, Zadi Landry Kipre, Manuella Kouassi, Bazoumana Kouyaté, Profit Lucky, Babacar Mané, Vasco Pedro Mirine, Stéphanie Mwamba, Florent Nikiéma, Shelly Ohene-Nyako, Brian Otieno Oloo, Harivola Rakotondrasoa, Oliva Randrianasolo (Nanie), Tom Jules Samie, Amy Collé Seck, Pacôme Landry Seka, Gueassa Eva Sibi, Carmelita Siwa, Amadou Lamine Sow, Didja Kady Tiemanta, Aziz Zoundi.

>> Δευτέρα 28 Οκτωβρίου (18.00), Τρίτη 29 Οκτωβρίου (20.30), Πέμπτη 31 Οκτωβρίου (20.30), Παρασκευή 1η Νοεμβρίου (20.30), Σάββατο 2 Νοεμβρίου (18.00), Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Εισιτήρια: Sold Out Tickets Διάρκεια: 106’ (συμπεριλαμβανομένου διαλείμματος 30 λεπτών)

Σχετικά

Ατζέντα
October 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close